torsdag 23 december 2021

Nyhetsbrev December 2021

Nya skatteregler från 1 januari 2022

Både privatpersoner och företag berörs av flera nya skatteregler som börjar gälla från och med den 1 januari 2022. 

Bland annat upphör skatteavtalen med Portugal och Grekland, personer som vid årets ingång fyllt 65 år erhåller en skattesänkning, höjt jobbskatteavdrag för låg- och medelinkomsttagare införs, företag som köpt inventarier under 2021 kan få en skattereduktion, reklamskatten slopas och nya regler införs för att stoppa kringgående av de så kallade 3:12-reglerna för fåmansföretagare. 

Här kan du läsa mer

 

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2021/12/regeringen-aterinfor-krisstod-till-foretag-med-start-i-december/

Krisstöd till företag under december återinfört

Regeringen återinför tre krisstöd till företag med start i december. Det gäller omställningsstödet i december, omsättningsstödet till enskilda näringsidkare och handelsbolag för december samt utökad och utvidgad möjlighet för företag att ansöka om anstånd med skatt.

Läs mer här.

 

Skatte- och avgiftsfrihet för förmån av fri parkering på arbetsplatsen 

Regeringen förlänger skattefriheten för förmån av fri parkering på arbetsplatsen till och med 31 mars 2022. Syftet med åtgärden är att minska trängseln i kollektivtrafiken och är ett led i regeringens åtgärder för att begränsa smittspridningen i samhället. 

Läs mer här.

Regeringen säger nej till handel med underskottsföretag i skatteplaneringssyfte

Regeringen vill införa en särskild begränsningsregel för att stoppa handel med så kallade underskottsföretag i skatteplaneringssyfte mot bakgrund av en dom från HFD den 3 juni 2021 där domstolen konstaterade att skatteflyktslagen inte kan tillämpas när ett underskottsföretag överlåts genom en viss serie transaktioner. Förslaget enligt regeringen är att införa en särskild begränsningsregel så att det inte längre går att utnyttja tidigare års underskott efter en ägarförändring, om underskotten med hänsyn till omständigheterna har utgjort det övervägande skälet till att ägarförändringen har skett. 

Läs mer här.

Ska en utländsk trust betraktas som en svensk familjestiftelse?

En utländsk trust har enligt Skatterättsnämnden inte ansetts motsvara en svensk familjestiftelse när den person som har bildat trusten också är förmånstagare och kan kontrollera trustegendomen genom att få den utbetald till sig. Bildaren kan då inte anses ha skilt sig från egendomen utan ska alltjämt anses som ägare till tillgångarna i trusten.

Läs mer här.

ROT-och rutavdrag – vad behöver jag tänkte på vid årsskiftet?

Om du har köpt rot eller rutarbete i samband med årsskiftet så är det datumet när du som kund betalar för arbetet som styr vilket beskattningsår avdraget ska hamna på. Arbetet måste dessutom vara utfört senast den 31 januari 2022 om du vill att rot eller rutavdraget hamnar på 2021. Din utförare ska också ha ansökt om utbetalning för de utförda tjänsterna senast 31 januari 2022, alltså året efter att det betalades.

Läs mer här.

 

Staking av ether jämställs med deponering och medför ingen kapitalvinstbeskattning

Skatteverket har nyligen i ett ställningstagande fastställt att staking av ether i Ethereum 2.0  inte medför någon kapitalvinstbeskattning. 

Skatteverkets uppfattning är att staking av ether i Ethereum 2.0 kan ses som en form av deposition och förvaring av tillgången. Förfarandet innebär därmed inte att äganderätten kan anses ha övergått till någon annan med fri förfoganderätt för att utläsa en kapitalvinstbeskattning. 

Läs mer här.

Kan ersättning som betalas ut av någon annan än arbetsgivaren ingå i beloppet för expertskatt?

Utländska experter, forskare och andra nyckelpersoner som uppfyller vissa krav på kompetens kan medges skattelättnader vid tillfälligt arbete i Sverige. HFD har tagit ställning till om lön och annan ersättning som betalas ut till en utländsk arbetstagare av någon annan än dennes arbetsgivare i Sverige kan beaktas vid prövningen av om beloppsgränsen för expertskatt är uppnådd. HFD konstaterade att sådana utbetalningar ska kunna beaktas under vissa förutsättningar.

Läs mer här.

Avdragsbegränsningar för negativa räntenetton sätter stop för att en prisnedsättning som sker vid betalning i förtid betraktas som ränteinkomst

Utgångspunkten är att ränteutgifter är avdragsgilla vid inkomstbeskattningen av en näringsverksamhet. För aktiebolag finns det dock en generell avdragsbegränsning för negativa räntenetton som innebär att endast en viss del av räntenettot är avdragsgillt. HFD har tagit ställning till om en i förväg avtalad nedsättning av priset, som sker vid betalning i förtid, ska anses vara en ränteinkomst för ett kommanditbolag vid tillämpningen av bestämmelserna om avdragsbegränsning för negativa räntenetton. HFD fastställde Skatterättsnämndens förhandsbesked på så vis att nedsättningen av priset vid förtida betalning inte ska betraktas som en ränteinkomst. 

Läs mer här.

 

Avdragsrätt för ingående mervärdesskatt på förvärv av flyttbara bostadsmoduler beviljades

HFD har tagit ställning till om en beskattningsbar person har rätt till avdrag för ingående mervärdesskatt som hänför sig till förvärv av flyttbara moduler som hyrs ut för bostadsändamål. Modulerna i målet var konstruerade för att lätt kunna monteras ned, flyttas, hyras ut upprepade gånger och användas av olika kunder och på olika platser. Modulerna kunder därför enligt HFD inte likställas med bostäder i det allmänna bostadsbeståndet och inte heller anses vara avsedda för ett permanent boende. Avdragsrätt för ingående mervärdesskatt beviljades därmed. 

Läs mer här.

 

Besöksadress

Fiskebäcks hamn 34

426 58 Västra Frölunda

Postadress

Per Wickenbergsgatan 1
217 54 Malmö

Org. nr. 556624-4876

Hemsida: www.skattepunkten.se

 

Har ni frågor, tveka inte att höra av er.

Skicka ett mejl genom vårt

Kontaktformulär

Vill ni registrera er som kund i ett skatteärende gör ni det här:

Kundregistrering

Blogg om de senaste skattenyheterna och

diskussionsforum: www.skatter.se

I vårt forum kan ni utan kostnad med vissa begränsningar få svar på skattejuridiska frågor från meriterade skattejurister.

 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar